Ajánló

Friss kommentek

  • ablakos: Házszámtáblákat lehet rendelni a következő webáruházban: daburandecor.hu/webaruhaz/browse/102-hazs... (2011.09.15. 11:27) Házszámok bűvöletében
  • Kétkedő: Egy másik nyereményjáték nem túl régről; tucat.blog.hu/2009/06/19/kirakos_jatek (2010.12.08. 04:05) Kis színes
  • máccé: és a Széna tér felől is van egy ilyen "szökőkút"... giccs, ha egy szóban akarná leírni az ember. (2010.11.10. 16:46) A borzalom gömbje
  • Asakura Hao: Kedves bosszankodó gyalogos társaim. A fegyver ott lapul zsebetekben (kulccsomó), Kreatív használa... (2010.09.02. 00:11) Parkoljon tahóként!
  • Kétkedő: @BEAG: Elvileg a II. kerület hamarosan épít illemhelyeket. A XII. ker. János Kőrháznál álló mennyi... (2010.05.16. 11:54) Ha menni kell, hát menni kell

retekblog

Minden ami retkes és érdemes volna javítani rajta. Képek és élménybeszámolók Budapest legeldugottabb, vagy éppen legszembetűnőbb részeiről.

Nem is olyan rég költözött be mindennapi életünkbe a GPS, ami egy hasznos kis találmány, jól is jön, ha olyan helyet keresünk fel, ahol eddig nem igen jártunk. Szeretjük, még ha néha azt is találja mondani a puszta közepén, hogy hajtsunk fel a kompra...

De mit teszünk, ha éppen nincs nálunk, vagy nem is birtoklunk olyat? Igen, igen, akkor előkapjuk a jó öreg analóg GPS-t, a térképet. Na és ha az sincs kéznél? Akkor nézelődünk. Utcatáblákat keresünk. És néha-néha meglepődünk.

 

Számos elfeledett és magányos tábla ismét a nemtörődömséget mutatja, legyen az kevésbé-, vagy igen forgalmas helyen a városban. A kilencvenes évek elején történt nagy utcatábla-cserék alkalmával rengeteg helyen újak kerültek fel, ámbár ugyancsak rengeteg helyen a mai napig sem történt változás. Sőt, az akkoriban újonnan kirakottak közül, ma már sokukat a rozsda eszi, vagy éppen a zománc mállott le, természetesen mi mást rontva ezzel, mint az utcaképet, vagy éppen egy gyönyörűen karbantartott ház homlokzatát.

Haladjuk a még felismerhető állapottól a teljes pusztulás felé. A képek kizárólag olyan helyeken készültek, ahol a táblák mellett se híre, se hamva új, vagy olvasható változatnak. Az éppen egy bizonyos utcát kereső ember legnagyobb örömére.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerencsénk van, ha olyan táblába botlunk, amely nemcsak, hogy még éppen olvasható, de olyan utcanevet hordoz magán, amit ma is ugyanúgy hívnak. Különben már csak relikviának volna jó. A fenti tábla töretlen fényét még a finom vonalait és vidám színeit el nem rejtő lámpaoszlop is emeli.

Aztán jönnek tippelős táblák. Hol járunk? Hiányzik-e betű? Hiányzik-e ékezet? Tényleg el kell menjünk egy következő utcasarokig, ahol van olvasható változat is? Úgy tűnik, igen. A fenti példa mellett álló fal pedig szinte ordít, hogy "Tessék már rám rakni egyet, kérem szépen!". A Léc utca egyébként egy igen hangulatos kis utca, kár, hogy ez a tábla-oszlop kombináció beleront ebbe.

Az előző esetben még több esélyünk volt, itt már izgalmasabb a helyzet. Dekódolásra ugyanis csak az ősztől, kora tavaszig tartó időszakban van lehetőség, egyébként pedig a buja növényzet takarja el (jelen állapota miatt nagyon helyesen) az utca nevét. A tábla itt sem mai, sőt. Úgy tűnik rájuk is igaz: aki kimarad, lemarad. De örökre?

Ezt a példát megtekintve, akár mondhatjuk is, hogy örökre. Megfejtésre esély nincs, hacsak nem a Rozsda utcával állunk szemben! De sajnos nem, ráadásul egész forgalmas útszakaszról van szó, ahol -ha minden igaz- rendelet szabályozza a kötelezettséget. Úgy tűnik, feleslegesen szabályozza.

De van ám megoldás is! Hiába szól a lakos az önkormányzatnak, nem történik változás? Elő a festéket és a művészi hajlamokat, és tessék önként megoldani! Legalábbis ezt a nézetet vallották a Rókahegyi úton.

Ismét egy apróság, ámde bosszantó apróság, mert az ember többször rájuk néz, hiszen azért vannak. Pláne bosszantó, ha a város tele van hasonló példákkal. Cseréjük ára nem egy egetverő összeg, mivel minden önkormányzatnak a maga kerülete a hatásköre. Mit tehetünk addig? Felhívjuk a kerületek figyelmét, és türelmesen várunk. Majd tovább keresgéljük a hőn vágyott közterület nevét. Viszont hozunk magunkkal térképet is!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retekblog.blog.hu/api/trackback/id/tr291088341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.04.27. 14:13:45

Dolgoztam egy ideig bútorszállítóként, és bár jól ismerem a várost, néha egy-egy utca meglepő helyeken folytatódik (9.ker, Ifjúmunkás az ékes példa), és nem múlt el úgy nap, hogy ne szidtunk volna valakit.
Az utcatáblákon kívül a házszámok azok, amelyek előszeretettel hiányoznak. Az is megérne egy misét.
Ha rendelet van, miért nem kezd bírságolni az önkormányzat? Kinek a hatásköre lenne?

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.04.27. 21:04:58

@Lesley: Igen, a házszámokról is érkezik poszt! Ott is vannak érdekességek!
És valóban, az Ifjúmunkás utca izgalmas, naponta jártam oda néhány évvel ezelőtt, nem volt egyszerű megtaláljuk elsőre a folytatását. :-)
Az önkormányzat feladata a pótlás, így az ő hatásköre. Néhány érintett utcatábláról értesítettem a kerületeket, meglátjuk, hoz-e eredményt.

maestro1 2009.05.03. 18:32:18

Nekem van egy jó példám, néhány évvel ezelőttről a II. kerületből. Írtam egy hiányzó tábla miatt az önkormányzatnak e-mailt, néhány nap múlva pedig már ott virított a frissen szitázott utcatábla a sarkon :)
Házszám témában pedig egy feladvány: aki elsőre megtalálja a Krisztina krt. 37/A-t, azzal virtuálisan kezet fogok :)
süti beállítások módosítása