Ajánló

Friss kommentek

  • ablakos: Házszámtáblákat lehet rendelni a következő webáruházban: daburandecor.hu/webaruhaz/browse/102-hazs... (2011.09.15. 11:27) Házszámok bűvöletében
  • Kétkedő: Egy másik nyereményjáték nem túl régről; tucat.blog.hu/2009/06/19/kirakos_jatek (2010.12.08. 04:05) Kis színes
  • máccé: és a Széna tér felől is van egy ilyen "szökőkút"... giccs, ha egy szóban akarná leírni az ember. (2010.11.10. 16:46) A borzalom gömbje
  • Asakura Hao: Kedves bosszankodó gyalogos társaim. A fegyver ott lapul zsebetekben (kulccsomó), Kreatív használa... (2010.09.02. 00:11) Parkoljon tahóként!
  • Kétkedő: @BEAG: Elvileg a II. kerület hamarosan épít illemhelyeket. A XII. ker. János Kőrháznál álló mennyi... (2010.05.16. 11:54) Ha menni kell, hát menni kell

retekblog

Minden ami retkes és érdemes volna javítani rajta. Képek és élménybeszámolók Budapest legeldugottabb, vagy éppen legszembetűnőbb részeiről.

Haladunk a totális igénytelenség felé? Vagy azért van még remény? Ha valaki mondjuk a Nagykörúton sétálva néhol egy bazársoron érezné magát, ne csodálkozzon: csúnya kirakatketrecek, igénytelen házibarkács cégérek és reklámok, kiaggatott portéka és az egyre nagyobb számban jelen lévő légkondi kivezetések gondoskodnak a hatásról. Ez utóbbira koncentráljunk most. Persze nem csak a körúton, már szinte mindenütt felbukkantak, fejlődő világunk elengedhetetlen tartozékai ők, rossz elhelyezésük azonban egy kiváló városképromboló eszköz.

Nézzünk meg elsőként egy kevésbé kirívó példát. A Margit körúti irodaház messze nem a legszebb budapesti épület, de úgy, ahogy rendben van. Sormintaként szinte mindegyik ablakán kikandikál egy-egy klímadoboz, mennyiségük és rendezett elhelyezésük miatt azonban nem mondhatjuk, hogy rombol, inkább kiegészít. Gondoljunk csak bele: szebb lenne a ház, ha ők nem lennének? Nem feltétlenül. Olyan szinten viszont biztosan igen, ha a dobozok hátrányát nézzük: a megülepedő port és koszt a kondenzvíz a homlokzatra mossa, kialakítva egy dzsuva csíkot szinte mindegyik alatt. Ez persze már csak takarítás (és igényesség) kérdése.

Jöjjenek az egyedi darabok, habár nem mindig vannak egyedül. Az ingatlanos igyekezett elrejteni légkondiját, ez majdnem sikerült is neki. Masszív tartója és unalmas megjelenése csúnyán megbontja a piros harmóniát, jaj-jaj! De nem baj! A betérő érdeklődő már előre láthatja egy forró nyári napon, hogy hőn vágyott ingatlanának keresése közben hűs szellők fogják megizzadt testét csiklandozni. Azért ez megnyugtató.

Szenteljünk egy pár percet a magamutogatóknak is! A klíma mindenek előtt - szó szerint. Már a hirdetés sem fontos, takarható, ki ne látná, hogy ott vannak a férficipők? Azonban vigyázzunk a nagy nézelődés közben, a nyakba csöppenő hideg kondenzvíz nem túl kellemes érzés.

Bizony nehéz eset ez a doboz. Nagy és levegő is kell neki. Minden kreativitásunkat össze kell tehát szedni, hogy olyan helyre tegyük, ahol jól érzi magát. Hogy ahol van az csúnya? Ja kérem, nem azt kell nézni, hanem az üzletet és annak kirakatát. Abban van a jó! Elrejteni, esetleg hátsó udvarba tenni? Nevetséges.

Harmatgyenge próbálkozásokkal lehet találkozni többfelé, ebből akár az üzlet általános igényessége is lemérhető. Fenti példánk már legalább rács mögé helyezte. Jó így? Hát jobb.

Alternatívaként dugdoshatjuk őket még házak folyosóin, hiszen olyan szépen feldobják a környezetet, valamint kisebb meditációs elemként is szolgálhat monoton zümmögésük az éppen a munkából hazaérkező fáradt lakók számára. De, legalább nem kint vannak.

Mit tegyünk? Igénytelenedünk tovább? Bárcsak lenne olyan rendelet, amely kimondaná, hogy egy légkondicionáló berendezés elhelyezése csak rejtett kivitelben történhessen, mint például egy légudvarban vagy bármely olyan homlokzaton, amely közterületről nem látható. Hoppá! Hát van ilyen rendelet, például az ötödik kerületben! Ott ez működhet? Mégis van remény? Úgy tűnik igen, a belvárosi homlokzatok ettől is védve vannak, elég csak egy röpke sétát tenni és összehasonlítani a kerületek házainak képét. Vajon melyik szebb?

Végezetül számoljuk meg együtt ezen a zuglói képen, hogy hány klíma látható. Mennyi is? Sok. Túl sok.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retekblog.blog.hu/api/trackback/id/tr261779639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*Anna · http://csakaszepre.blog.hu/ 2010.02.22. 20:23:38

Én egyszer aludtam Olaszországban, nyáron egy olyan szállodában, ahol nem az utcai homlokzaton, hanem a belső udvarban voltak a dobozok... pontosítanék, próbáltam aludni! Alap járatban szép volt a szálloda épülete, de én aludni szerettem volna ott első sorban - persze lehet, hogy túlzottan érzékeny vagyok az ilyen éjszakai és monoton zajokra (ja és egész éjjel vacogtam, mert nem lehetett kikapcsolni)... Tehát szerintem alapból mellőzhetnénk a légkondit!(max. irodákban, kereskedelmi és vendéglátó helyiségekben, stb.- a többinél pedig szigeteléssel kéne megoldani!)
Ja és nem csak csúnya és hangos, hanem még egészségtelen is :)
süti beállítások módosítása