Ajánló

Friss kommentek

  • ablakos: Házszámtáblákat lehet rendelni a következő webáruházban: daburandecor.hu/webaruhaz/browse/102-hazs... (2011.09.15. 11:27) Házszámok bűvöletében
  • Kétkedő: Egy másik nyereményjáték nem túl régről; tucat.blog.hu/2009/06/19/kirakos_jatek (2010.12.08. 04:05) Kis színes
  • máccé: és a Széna tér felől is van egy ilyen "szökőkút"... giccs, ha egy szóban akarná leírni az ember. (2010.11.10. 16:46) A borzalom gömbje
  • Asakura Hao: Kedves bosszankodó gyalogos társaim. A fegyver ott lapul zsebetekben (kulccsomó), Kreatív használa... (2010.09.02. 00:11) Parkoljon tahóként!
  • Kétkedő: @BEAG: Elvileg a II. kerület hamarosan épít illemhelyeket. A XII. ker. János Kőrháznál álló mennyi... (2010.05.16. 11:54) Ha menni kell, hát menni kell

retekblog

Minden ami retkes és érdemes volna javítani rajta. Képek és élménybeszámolók Budapest legeldugottabb, vagy éppen legszembetűnőbb részeiről.

Velük már nem is foglalkozik senki. Bambán bámulnak ki az útburkolatok alól hol csápszerűen, hol apró tornyocskákként megtörve, szomorúan. Pedig feladatuk fontos és nemes: emberek ezrei számára biztosítják a friss levegő szabad áramlását, a rossz levegő helyes útra terelését. Próbálnának ők az utca díszeivé válni, de hiába. Sokuk már születésük alkalmával csúnyácskák voltak, némelyikük azonban csak az idő múlásával vált azzá. Van is mit elszenvedniük, főleg ha forgalmas csomópontokon találtak maguknak helyet. Ők Budapest föld alatti szellőzőinek kivezetései.

Rozsda eszi a Dózsa György út és a Váci út találkozásánál ezeket a periszkóp-szerű léglehelőket. Festést talán egyszer ha láttak, habár szépségükön az sokat nem javítana, még különböző magasságuk sem tudja feldobni oda nem illő alakjukat.

Következő megállónk a Röppentyű utca, ahol őrbódénak vagy harci rakétának is beillő alkalmatosságot álmodtak meg a tervezők. A végeredmény nem lett túlontúl impozáns, festés helyett egy újragondolás lenne a mérvadó. Addig is könnyen lehet hallgatózni a lyukon át, persze annak, akinek van erre gusztusa.

Találkozhatunk azért nem is olyan régen készült példányokkal is. Előnye, hogy nincs festése mi lekopjon, hátránya, hogy vékony tetőlemezét a jégeső röhögve szétveri, különös hullámokat hagyva maga mögött a fémen. Formája ismét megkérdőjelezhető, az egyszeri polgár pedig örül, hiszen rögtönzött hirdetőoszlopként is használhatja. Ez kérem, multifunkcionális!

A Flórián téren is van csoda! Hatalmas bádogember kémlel ki a bokrok mögül, láthatólag a növényeknek tetszik is a "friss" levegő, közvetlenül szippanthatnak belőle. Talán levelekkel körbefuttatva mutatna a legjobban, persze a szellőzőlyukaknak helyet hagyva. Télen viszont maradna a matt alumínium, ezért ez az út sem járható biztosan.

Ha nem fém, hát legyen beton! Igen ám, de karbantartás nélkül mit sem ér. Illetve ér: remek graffiti célpont. Az erózió megteszi a hatását kegyelem nélkül, remek látnivalót hagyva maga után az arra járók legnagyobb örömére. Igazi megtiszteltetés, hogy ilyennek láthatjuk őket!

Ilyenből több is van, fent a három testvér történetét láthatjuk, vasrácsaik és nyílásaik, mint vigyorgó fogsor üdvözli az autósokat. Egy jó fogmosás azért nem ártana, és lehelet sem éppen üde. Mosolyuk viszont legalább őszinte.

Nem csak közterületen bukkannak fel, vannak saját tulajdonban is. Hogy szebbek-e, vagy igényesebbek-e? Mint az látható, nem mindig. Sajnos.

Voltak viszont remek próbálkozások is, külön kompozíciót is lehet belőlük alkotni, hosszúságuk és színük játékával egyaránt. Az már más kérdés persze, hogy a magán kidekorálás mennyiben dob az egyébként nem olyan rossz ötleten. Talán nem is igaz, hogy nem foglalkozik velük senki. Hiszen mégis! A kérdés, hogy örülünk-e neki...

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retekblog.blog.hu/api/trackback/id/tr231204693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicskas 2009.07.05. 11:39:59

Nice beraktalak RSSbe majd nezegetem. csak igy tovabb
a regi hazhirdetesek volt kint az indexen igaz?

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.07.08. 16:30:13

@aesculus: Jó volna egy kép róla fénykorából, graffiti és tag nélkül. Sajnos nem találtam.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.08. 17:08:22

@retekblog: a mellékelt képen ott egy fénykép graffitik nélkül. Igaz fekete-fehér és amúgy sem sok szép látszik...
süti beállítások módosítása