Ajánló

Friss kommentek

  • ablakos: Házszámtáblákat lehet rendelni a következő webáruházban: daburandecor.hu/webaruhaz/browse/102-hazs... (2011.09.15. 11:27) Házszámok bűvöletében
  • Kétkedő: Egy másik nyereményjáték nem túl régről; tucat.blog.hu/2009/06/19/kirakos_jatek (2010.12.08. 04:05) Kis színes
  • máccé: és a Széna tér felől is van egy ilyen "szökőkút"... giccs, ha egy szóban akarná leírni az ember. (2010.11.10. 16:46) A borzalom gömbje
  • Asakura Hao: Kedves bosszankodó gyalogos társaim. A fegyver ott lapul zsebetekben (kulccsomó), Kreatív használa... (2010.09.02. 00:11) Parkoljon tahóként!
  • Kétkedő: @BEAG: Elvileg a II. kerület hamarosan épít illemhelyeket. A XII. ker. János Kőrháznál álló mennyi... (2010.05.16. 11:54) Ha menni kell, hát menni kell

retekblog

Minden ami retkes és érdemes volna javítani rajta. Képek és élménybeszámolók Budapest legeldugottabb, vagy éppen legszembetűnőbb részeiről.

Esténként ide tolják be aludni a Lánchidat - viccelődött velem nagyapám gyerekkoromban. Az Alagútra gondolt. Arra már nem emlékszem, hogy vajon hittem-e neki...

Büszkék lehetnénk a Clark Ádám térre. Nem sok város mondhatja el magáról, hogy a belvárosában, közvetlenül egy folyó mellett még alagútra is "futja". A feltételes mód viszont még egy ideig feltételes is marad.

Képzeletben álljunk meg  a körforgalom közepén (de ne tapossuk le a gyönyörű virágoskertet), és nézzünk körül. Majdnem egy teljes környi páratlan látvány tárul elénk. Elég csak a pesti panorámára, a Siklóra vagy a Lánchídra gondolni. Azonban homok kerül a gépezetbe, ha a hídnak háttal fordulunk.

A szmog csúfítja el az Alagút impozáns bejáratát, ami talán annyira nem volna nagy baj, mintsem az, ami inkább belül van. Mert az egyenesen ocsmány. Az 1973-as átépítésekor fekete-fehér (túlnyomó részt már szürke) üvegmozaikkal "kibélelni" egy ekkora forgalmat lenyelő építményt nagy hiba volt. Már maga a mozaik is nagy hiba, ilyeneket régi orvosi rendelők falain lehet látni. De még új korában sem lehetett szép.

Kosz, mocsok mindenfelé, az otromba szellőzők, mint szutykos legyezők csak rontanak a képen. Az évi két mosás pedig sokat nem segít. Na meg a lámpasor! Soha sem ég az összes, mindig van belőlük kiégett, fényük pedig gyalázatosan gyenge.

Frekventált hely ez a turisták számára, így nagyon figyelmesen több nyelven is ki van írva a tüdőrák-keltés veszélye. Milyen figyelmes! Mindez a műemlék tábla szomszédságában. Ezekkel a lépésekkel (mozaik, lámpa, szellőző) meggyalázottnak érezhető Clark Ádám gyönyörű munkája.

Helyzete szerencsétlen, hiszen egy-egy sáv valóban képtelen egy ekkora forgalmat elviselni, erre még Clark úr sem gondolhatott. De korszerű szmog-elszívókkal, fantáziadúsabb világítással (képzeljünk csak el például egy beépített lámpasort, amelyik az alagút egészén a földről is megvilágítja a falakat) és igényes burkolattal szebbé-élvezhetőbbé tehető ez a városi érték, sajátosság, látvány.

Változás egyelőre nincs. Addig is marad az unalomig ismert rozzant mozaik bámulása a dugóban.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retekblog.blog.hu/api/trackback/id/tr491056866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2009.04.10. 14:47:33

És ha egyirányúsítanák úgy, hogy csak 1 sáv maradjon? Akkor a Lánchidat is lehetne egyirányúsítani ugyanarra. A másik sáv meg bicajsáv.

Káposztakukac 2009.04.10. 21:52:32

@budapestjovoje: sőt, le is lehetne zárni az autósforgalom elől a lánchidat meg az egész főutcát. lehetne. csak megbénulna az egész város.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.04.11. 14:06:45

A mozaikkővel semmi gond nincs, és hidd el ma már újra divat. A gond vele az, hogy régen rakták fel, és már potyog egy kissé, ami egy kissé balesetveszélyes is, bár a dugó miatt nem túl nagy a tempó.

Kétségtelenül fel kellene újítani, és akkor a járdarészt esetleg hermetikusan el lehetne - mondjuk egy plexi fallal - választani az autóktól. Úgy nem kellene a büdösben járni a gyalogosnak sem.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.04.11. 23:55:23

@BDzsH: Én kifejezetten fantáziátlannak találom ezt a mozaikot. Nem méltó az Alagúthoz. A plexi fal igazán nem rossz ötlet, viszont nem jósolnék neki biztató jövőz. Ki tudja meddig maradna átlátszó / firkamentes / összekarcolás-mentes.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.04.12. 10:19:44

Már rég meg akartam postolni, de nem volt kedvem emiatt besétálni az alagútba, hogy a falán valakik megviccelték a mozaikot. Kb a közepénél ugyanis (a Lánchíd felől nézve jobbkézre) egy KISS és egy DÖME(?) felirat olvasható ki belőlük. Valszeg a néhány évvel ezelőtti pótlás során ragasztották fel így a korabeli melósok amolyan mozaik-graffiti célzattal.
süti beállítások módosítása