Ajánló

Friss kommentek

  • ablakos: Házszámtáblákat lehet rendelni a következő webáruházban: daburandecor.hu/webaruhaz/browse/102-hazs... (2011.09.15. 11:27) Házszámok bűvöletében
  • Kétkedő: Egy másik nyereményjáték nem túl régről; tucat.blog.hu/2009/06/19/kirakos_jatek (2010.12.08. 04:05) Kis színes
  • máccé: és a Széna tér felől is van egy ilyen "szökőkút"... giccs, ha egy szóban akarná leírni az ember. (2010.11.10. 16:46) A borzalom gömbje
  • Asakura Hao: Kedves bosszankodó gyalogos társaim. A fegyver ott lapul zsebetekben (kulccsomó), Kreatív használa... (2010.09.02. 00:11) Parkoljon tahóként!
  • Kétkedő: @BEAG: Elvileg a II. kerület hamarosan épít illemhelyeket. A XII. ker. János Kőrháznál álló mennyi... (2010.05.16. 11:54) Ha menni kell, hát menni kell

retekblog

Minden ami retkes és érdemes volna javítani rajta. Képek és élménybeszámolók Budapest legeldugottabb, vagy éppen legszembetűnőbb részeiről.

Mit tegyünk, ha a szükség az utcán szólít bennünket? Korunk nyilvános illemhelyei már leginkább gyorséttermekhez és bevásárlóközpontokhoz köthetők, ámbár vannak még hagyományos megoldások is. Lássuk, miből válogathatunk!

Bátraknak áll nyitva az Astoria nyilvános wc-je, a legkevésbé sem bizalomgerjesztő lejárat mind vizuálisan, mind szimat-ügyileg gondolkodóba ejti az érdeklőt. Hiába a patinás szálloda közelsége, valamint hiába képzelhető el akár az, hogy az egyik legjobban felszerelt helyiség vár bennünket odalenn, kevesen merik megkísérelni a látogatást. Nincs más hátra, keresgélünk tovább.

Az Oktogon vizeldéjének cifrább lejárata és multinacionális felirata ellenére még mindig nem hozza meg a kellő bátorságot. A feszülő hólyagúak nem véletlenül választják az igen közeli hambizda barátságosabb mosdóját. A pinceklotyó előnye viszont, hogy igen kis látvány lop el a várostól, már ha karban van tartva. Ki tudja azonban, hogy hány turista választhatja nagy sietségében ezt a lejáratot a földalattihoz? Sőt, lehet, hogy lent be is tudunk leskelődni az alagútba?

Az elhagyatott föld alatti wc-k azonban szomorú látványai Budapestnek. Gondolhatunk itt a Wesselényi utcához közeli vagy a Dózsa György úti változatokra. Na, ott igazi underground-érzés uralkodik!

Kevés helyen már, de még létezik a nagy zöld doboz, ez itt éppen a József Nádor téren zöldell. Látható, hogy rücskösített, hiszen előszeretettel használták hirdetőtáblának is. Jóval népszerűbb nyilvános vizelde ez, ámbár sosem tudhatjuk ki járt itt előttünk és mit hagyott maga után. 100 Forintért árulják ezt a lutrit, csak erős idegzetűeknek ajánlott. Figyelembe vehetjük persze az elegáns környezetet is, ebből esetleg az következhet, hogy nem kell kellemetlenségektől tartanunk. Ha tehetjük, dobjuk össze a pénzt, így olcsóbban kijövünk és 100 Forintért mindannyian kihasználhatjuk eme csodás pesti élményt - csak kijövetelkor nehogy becsukjuk magunk mögött az ajtót!

A Szent István téri klozet más tészta. Kívülről is megmutatkozik a high-tech felszereltség, a várható higiénia. Hogy valóban így van-e, azt tessék kipróbálni.

Talán az egyetlen kerekesszék-barát fülkének fehér mészkőből faragott elegáns külseje - volna. De nem az. Műanyag. Praktikus persze, könnyen tisztítható, no meg messziről látszódjék az elegancia, közelről a funkció. Az élmény itt is 100 Forint.

Ha az előzőek egyike sem nyerte el tetszésünket és feszülő hólyagunk már-már robbanásra kész, fussunk el gyorsan a Károlyi Kertbe! A tökéletes numero uno, a pazar elegancia, a gyönyörű kert közelsége, és a múlt század eleji hangulat egyszerre nosztalgikus élménnyé varázsolja dolgunk végzését. Mindezt persze mennyiért? - kérdezi jogosan az olvasó. Hát, ha beleszámoljuk, hogy a parkot fenn kell tartani, az illemhelyet tisztítani és őrizni (a parkőr vigyázz erre is), a virágokat locsolni és még az embereknek köszönni is, akkor az a nulla Forint igazán nem sok. Igen, Budapest legjobb nyilvános utcai toalettje, teljesen ingyenes. Itt nem kell aggódni azon, hogy csúnyaságokat fogunk látni, hogy nem lesz papír vagy szappan. Kizárólag egy dologra kell figyelni: sötétedéskor zár a kert és vele együtt a wc is.

Hasonló, régi mosdó több helyütt van még a városban, állapotuk azonban siralmas és nem üzemelnek. Ha valakinek eszébe jutna, mondjuk a Szent János Kórháznál állót vagy a Nagymező utcait újból megnyitni, gondoljon csak a Károlyi Kert példájára. Nagyon jó volna. Még akár 100 Forintért is.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://retekblog.blog.hu/api/trackback/id/tr711967019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BEAG 2010.05.03. 14:23:08

Áll egy hasonló épület a Márton Áron téren is (59-es villamos végállomása), de nagyon maga alatt van...

Kétkedő · http://egypar.blog.hu/ 2010.05.16. 11:54:17

@BEAG: Elvileg a II. kerület hamarosan épít illemhelyeket. A XII. ker. János Kőrháznál álló mennyi ideig működött?...2 X 1 évet? Azt is 3 éves kihagyással. :(
süti beállítások módosítása