Ajánló

Friss kommentek

  • ablakos: Házszámtáblákat lehet rendelni a következő webáruházban: daburandecor.hu/webaruhaz/browse/102-hazs... (2011.09.15. 11:27) Házszámok bűvöletében
  • Kétkedő: Egy másik nyereményjáték nem túl régről; tucat.blog.hu/2009/06/19/kirakos_jatek (2010.12.08. 04:05) Kis színes
  • máccé: és a Széna tér felől is van egy ilyen "szökőkút"... giccs, ha egy szóban akarná leírni az ember. (2010.11.10. 16:46) A borzalom gömbje
  • Asakura Hao: Kedves bosszankodó gyalogos társaim. A fegyver ott lapul zsebetekben (kulccsomó), Kreatív használa... (2010.09.02. 00:11) Parkoljon tahóként!
  • Kétkedő: @BEAG: Elvileg a II. kerület hamarosan épít illemhelyeket. A XII. ker. János Kőrháznál álló mennyi... (2010.05.16. 11:54) Ha menni kell, hát menni kell

retekblog

Minden ami retkes és érdemes volna javítani rajta. Képek és élménybeszámolók Budapest legeldugottabb, vagy éppen legszembetűnőbb részeiről.

Különösebben nem nehéz bele-belebotlani egy-két szemet szúró jelenségbe a városban. Az ilyen helyi sajátosságok büszkén hirdetik, mennyire határtalan lehet az emberi igénytelenség, a nemtörődömség és a hanyagság. Ezek sajnálatos módon nem számítanak újdonságnak, lehet, hogy csak meg kell találjuk az említett dolgok mélyén rejlő értelmet, hátha így már nem is lenne olyan borús a kép. Sokak gyanúja viszont az, hogy ezek az értelmek nagyon-nagyon, sőt, túlságosan mélyen vannak...

Nézzük meg, mit mutat nekünk a Stadionok metrómegállója. Pontosabban annak oldalán elhelyezkedő kukája. Ha kuka ez. Igazi retró darab, felfestése és színe a Kelet-Nyugati metróvonalhoz köti évek óta, valamint igazán szembetűnő mennyire megviselte az idő. Pontosabban a rozsda.

Kukácska az állomás felújítása előtt nem is volt olyan különös jelenség, gondolhatta az ember, hogy a rekonstrukció után vagy eltüntetik, vagy ki is cserélik valami szebbre. Persze nem így történt, ma is megtekinthető a maga pompájában. Hanyagság vagy igénytelenség, retró vagy nem retró. Bármelyik lehet. Az is elképzelhető, hogy egy ott dolgozónak nagyon a szívéhez nőtt, és a "Csak a testemen át!" felkiáltással védte meg a biztos bezúzástól ezt a műtárgyat a gonosz munkások karmai elől. Még egy emléktáblát is el lehetne képzelni fölé: "Késő hatvanas évek-beli ritka fényezésű szeméttároló. Védett. Megmentése egy éves évfordulója alkalmából állíttatta a Stadionok állomás vezetősége."

Való igaz, a kis kuka el is törpül feltűnőségében ahhoz képest, ami most következik.  A belvárosi Irányi utcát számos igen híres és szép állapotú ház tarkítja, kedves kis polgári jellegét azonban egy fantáziátlan és otrombán elhelyezett útjelző tábla-tartó töri meg.

A tervezésekor a "hogyan készítsünk valami olcsót és ritka rondát" kategóriát vették figyelembe, nem pedig a környék jellegét. A retekblogban a "bicskanyitogató" kategória győztese is lehetne. Nem sok felelőst izgathat a téma, az évek múlása nem sok igyekezetet mutat a cserére. Még elképzelni sem lehet nehéz, hogy a felette lakók mit láthatnak a tetején (galambturmix).

Belefúrni egy ilyen rettenetet egy házba alapvető bűn, nem is beszélve arról, hogy egy szép, formás, díszes lábakon álló tartó illene, illeszkedvén a környező házak vonalaihoz. És nem nyers alumínium színben persze.

Mai utolsó állomásunk a Városliget lesz, itt aztán van retek bőven, így vessünk egy pillantást a nemtörődömség egyik jeles képviselőjére. Az objektum a liget talán legszebb részének, a Történelmi Épületcsoportnak szomszédságában "lapul".

Szörnyű! Egy ilyen műemlék dús környezetben szabályos hányingert okoz a graffiti, a kiégett ház és az ótvar pusztulat egyvelege. Kirándulók, sétálók, és persze turisták tömege látogat el ide, és ezt az emléket is magukkal kell vinniük. Elszomorító. Megoldás nem mutatkozik.

Budapest - a kontrasztok városa.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://retekblog.blog.hu/api/trackback/id/tr421047298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása